O lepim pismima i dobrom ukusu

„Kombinovanje pisama je poput mešanja salate... Slatki paradajz, sočni krastavac i opor šok povremenog inćuna“ 1.

Figuracija o tipografskoj salati teoretičarke Elen Lupton recept je za tipografsku praksu novog doba u kojem uživamo u raznolikosti jer smo spoznali punoću ukusa komplementarnog kontrasta. Nakon nekoliko dekada koje su obeležene forsiranjem totalitarne prakse u potrazi za univerzalnim, zatim i perioda dekonstrukcije takve, nalazimo, pogrešne i himerične revolucionarne prakse. Danas se okrećemo kreativnom činjenju bez presije doktrina, otkrivamo vlastite ali i senzibilitete iz kulture podneblja.

Raznolikost pisama koje oblikuje prof. Neda Todorović, ovde selektovan i prikazan deo opusa, upravo asocira na takav smeo poduhvat u kojem intriga i maštovitost, dosledno i strpljivo, pasioniran rad pretvaraju u rezultat kakvom se mora dodeliti epitet izuzetnosti. Pisma koja smo selektovali, odnosno grupisali, na izgled eklektično, objedinjuje jedna toliko latentna karakteristika koju dugo, gotovo čitav jedan vek, nismo prepoznavali kao univerzalnu. Ta karakteristika potiče iz najvrednijeg nasledja humanizma, ta karakteristika je dakle savršena proporcija strukture humanističkog pisma. Struktura koju čitamo vekovima, istovremeno je monumentalna i sakrivena lepota kojoj se svakodnevno znaju diviti samo povlašćeni, samo oni koji nad njom oblikuju nove forme, katkad specifične, katkad karakteristične, kisele, slatke, gorke ili slane, odnosno ljupke, nežne, muževne, dostojanstvene, gorde…

Pismo Luka odlikuje se smelim kontrastom i naglašenim modernim proporcijama, dakle u osnovi formalnim atributima karakterističnim za klasicističku tj. didone grupu pisama. Naglašeno uski likovi pisma Luka odgovaraju specifičnim zahtevima za elegantnim, sofisticiranim filigranskim slogom koji se primenjuje u nešto krupnijoj gradaciji na satiniranoj hartiji. Za tako specifičan osnovni rez pisma autorka je umesto uobičajene varijacije stila u težini i kurzivu priredila alternaciju u bezserifnom pandanu, čime se uz navedene atribute alternira klasično i savremeno.

Stablo, kapljica, krilce, okce, ruka, noga, rame, rep… Tok, trk, spoj.

Floralni amplificirani ornamenti Vilijama Morisa i energizovane linije Muhe i Van deVeldea, supstituisala je mala familiji pisma Jakov, koja se srdačno klanja prirodi i čoveku. Pismo Jakov je zavet i iskonska poruka iz prirode. Podseća nas da smo njezin deo, i da smo iz prirode naučili da namenjujemo i činimo; gradimo, opredmećujemo i oblikujemo, te tako bogatimo i baštinimo vizuelnu kulturu. Autorka vešto vizuelnom sinegdohom stilizuje prirodno poreklo i iskonski oblik duktusa. Pismo Jakov u svim težinama, odlikuje fleksivan vizuelni jezik čiji idiom pojačava stilizacija vizuelnim poliptotonom na specifičnim mestima rastavljanja ili završecima poteza.

Pismo Jakov koje distribuira ITC najbolje bismo mogli uvrstiti u klasu umetničkih antikva, prema autorskoj klasifikaciji tipografskih pisama prof. Mesaroša, koji je ovim nazivom grupisao antikve Berensa, Koha, Posta i dr.

Pismo Nordeus, najsvežije i najnovije, jednom rečju cajtgajst. Kao i u prethodna dva u osnovi je humanistički skelet. Medjutim, ovo bezserifno pismo karakteriše paralelizam monolinearnih poteza. Pismo Nordeus je korporativno pismo istoimene internacionalne kompanije. Projektovano je u deset težina, sa podrškom za srpsku ćirilicu i latinicu, i dva reza koji objedinju alternacije stila. Nordeus Ole, alternacije u osnovnom i italik rezu, reducirane su specifičnom elipsom, tako ova pisma karakterišu drugačiji spojevi temeljnih poteza sa oblim i ramenim potezima, čime se monolinearnost dodatno ispoljava.

Brojna istraživanja retoričkog potencijala tipografskih pisama potvrdila su pretpostavke praktičara da tipografska pisma mogu posedovati: izvesni karakter i raspoloženje, semantičke asocijacije i kongenijalnost sa proizvodom; te i da mogu upravljati utiscima i konotacijama. Poslednje u nizu istraživanja potvrdjuje da se pismima mogu pripisati ukusi: slatko, slano, kiselo gorko i slatko, shodno obliku terminala i drugim formalnim atributima2. Ako smo spremni ovo prihvatiti, spremni smo i ovu izložbu konzumirati kao raskošnu i osvežavajuću salatu dobro komponovanih i probranih ukusa; slatkog paradajza, sočnog krastavca i diskretno slatko-slane i aromatične pinjole.

(Prijatno)

Uroš Nedeljković

1. E. Lupton, Thinking with type, 2 Rev Exp ed., Princeton Architectural Press, 2010. 2. C. Velasco, A. T. Woods, S. Hyndman and C. Spence, "The Taste of Typeface," i-Perception, vol. 6, no. 4, pp. 1-10, 2015.